Misiune

Citându-l pe D-l Zoltan Prosszer, CEO și acționar majoritar al companiei, este calea cea mai bună pentru declararea misiunii firmei:

"Romcab este un jucător pe piața regională de mai mult de 60 ani. O perioadă de timp care are un impact covârșitor asupra aspectelor care contează cel mai mult: cunoștințe și experiență în domeniul cablurilor de cupru și al cablajelor. Ambiția puternică de a oferi produse și servicii care să contribuie la afacerile clienților noștri și urmărirea continuă a calității produselor și serviciilor ne-au conturat marca de calitate.
[...]
Toate aceste eforturi se traduc într-un profil personalizat al afacerii, care ne diferențiază de competitorii noștri. Am achiziționat utilaje de top, am implementat standarde ISO, am format o echipă tânără, calificată, motivată și dinamică. Am realizat toate acestea din respect pentru industria în care activăm și pentru clienții noștri."

Declarația integrală o puteți găsi aici.

Viziune

Viziunea Romcab este să devină unul dintre producătorii de top din Europa.

Țintim spre a fi recunoscuți prin competențele noastre în toate sectoarele în care activăm, utilizând cele mai noi tehnologii în furnizarea de produse inovative, precum și soluțiile cele mai flexibile pentru clienții noștri.

Ne îmbunătățim în mod continuu competențele și ne lărgim portofoliul de produse pentru a fi astfel pregătiți să reacționăm la dinamica pieței în sectoarele noastre de activitate: infrastructură, construcții, automotive, uz casnic.

Ne consolidăm poziția celui care răzbate printre marii jucători în industria cablurilor prin faptul că oferim partenerilor noștri margini competitive și astfel reușim să cucerim piețe/nișe noi. Livrând clienților noștri produse de înaltă calitate și servicii personalizate, depășim așteptările acestora.

Obiective

Romcab este o companie în plin proces de dezvoltare, având un mare potențial pentru a deveni un lider pe piața de cabluri din România și un jucător important pe piața cablurilor din Europa.

Obiectivele noastre strategice se referă la:

  • Continuarea investițiilor în echipamente tehnologice în vederea creșterii capacității de producție, pentru lărgirea gamei de produse, precum și pentru scăderea costurilor și reducerea consumului de energie;

  • Creșterea vânzărilor prin extinderea pe piața europeană și consolidarea pieței interne;

  • Focusarea pe 5 industrii cheie: industria auto, transport de energie, construcții, industria electrocasnică precum și pe o piață pe care o denumim piața cablurilor speciale care include: cabluri de telecomunicații, cabluri feroviare, cabluri emailate, cabluri de medie tensiune etc.


Istoria noastră

Fabrica de conductori și cablaje a fost înființată în anul 1950 și a devenit, în scurt timp, principalul furnizor de conductori și cablaje pentru industria românească, dar și un important exportator pentru piețele din Europa. Perioada de tranziție la economia de piață a condus însă la disfuncționalități în activitatea firmei, până la înregistrarea de dificultăți financiare, supradimensionare personal, reducere nivel comenzi.

În continuare, vă invităm să parcurgeți câteva din realizările noastre de-a lungul timpului.

1950

Fabricaţia conductorilor electrici izolaţi a început în Tîrgu-Mureş în anii 1950, în cadrul atelierelor industriei locale. După înregistrarea unei dezvoltări dinamice, această activitate a fost trecută în industria republicană prin înfiinţarea Fabricii de Conductori Tîrgu-Mureş (FCTM), în anul 1960, având sediul pe actualul amplasament al S.C. ROMCAB S.A.

1961-1969

În perioada 1961-1969 fabrica a fost profilată pe cabluri şi conductori izolaţi în mase plastice, fiind dezvoltată şi dotată corespunzător pentru asigurarea necesarului intern, in special pentru fabricaţia cablajelor electrice pentru autocamioane şi tractoare asimilate în fabricaţie la fabricile din Braşov.

1969

În anul 1969 fabrica a fost unificată cu Întreprinderea Electromureş şi cu Fabrica de Maşini de Calcul în curs de construire şi de punere în funcţiune. Electromureş a devenit singurul furnizor de conductori şi cordoane izolate în PVC pentru întreaga industrie constructoare de maşini şi pentru energetică, precum şi de cablaje electrice pentru toate tipurile de autovehicule fabricate în ţară.

1969-1985

În perioada 1969 – 1985 secţiile conductori şi cablaje din Electromureş produceau şi pentru export, aproximativ 20-30% din volumul total de producţie livrându-se la parteneri recunoscuţi pe piaţa europeană, americană şi în Orient, ca de exemplu: KROMBERG & SCHUBERT Germania, SAELCO Germania, KWO Germania, UNITRA Polonia, REMEE SUA, FOREIGN TRADING Anglia, ZERO - WATT Italia şi alţii.

1990

Anul 1990 a însemnat un punct de flexiune în activitatea Electromureş, care a încercat să se adapteze noilor condiţii ale pieţei. Cele 3 platforme care o compuneau – platforma Maşini Calcul, platforma Conductori-Cablaje şi platforma Electrocalorice - au mers o perioadă împreună, dar, din cauza pierderii pieţei din ţările membre CAER, o parte din ele (secţia Maşini Calcul în special) şi-au pierdut întreaga piaţă, născând tensiuni şi conducând la separarea în 1995 a componentelor Electromureş în:
- ROMCAB - cu obiect de activitate fabricaţia de conductori şi cablaje;
- ELECTROMUREŞ - cu obiect de activitate fabricaţia de produse electrocasnice;
- SUMEL – cu obiect de activitate fabricaţia de bunuri de consum electrice, audio, scule şi construcţii de maşini speciale.

1990-1999

În anii 1990 - 1999 lipsa unei planificări centralizate şi adaptarea imperfectă a Electromureş şi apoi a Romcab la condiţiile economiei de piaţă, au dus la pierderea unor sectoare de activitate importante pentru Romcab.

1999

În anul 1999 PANEURO COMPANY S.R.L. achiziţionează de la F.P.S. pachetul majoritar de acţiuni şi începe un amplu proces de restructurare a fabricii, pune bazele unui management modern ce revigorează producţia şi îşi fixează, printre alte obiective, recâştigarea poziţiilor pe piaţa internă şi externă.

2000-2006

În perioada 2000-2006 sunt realizate importante investiţii în valoare de 13,5 miliarde lei. Are loc relansarea fabricii, ceea ce determinã şi creşterea cotei de piaţã. Are loc implementarea sistemului ORACLE Applications, atât la nivel de producție cât și pe partea de gestiune financiară. Apare o nouă gamă de produse, cordoane prelungitoare şi derulatoare şi se efectuează investiţii pentru satisfacerea cerinţelor segmentului auto. Se implementează cu succes Sistemul de Management al Calităţii conform ISO TS 16949:2002 şi ISO 9001:2000.

2004

În 2004 compania este forțată să preia plata unor datorii în numele altor companii din Grupul de firme Paneuro și intră astfel în reorganizare judiciară. Aceasta însă nu o împiedică să își păstreze și consolideze punctele forte, cu pregătire atentă pentru accesarea de noi oportunități.

2007

În 2007 se încheie cele mai importante contracte în industria auto, atât pe gama conductorilor auto cât şi pe gama cablajelor auto. Creşte volumul vânzărilor la export la 40% din totalul cifrei de afaceri. Cifra de afaceri ajunge la 21,48 mil USD.

2008

În anul 2008 Romcab şi-a păstrat evoluţia ascendentă care a caracterizat-o în cei 3 ani anteriori, ajungând la o cifră de afaceri record de 23,04 milioane USD şi la un număr mediu de 302 angajaţi.

2009

Criza financiară și economică intensă care a început în 2008 a continuat apoi în 2009 și 2010, afectând în mod semnificativ practic fiecare domeniu industrial. În fața reducerii activității, Romcab a implementat în 2009 un plan de dezvoltare ambițios care i-a permis, în ciuda scăderii drastice a vânzărilor, să realizeze, la finalul primului semestru din 2010, un venit net de 287.000 lei, precum și să aducă cheltuielile la un nivel foarte scăzut.

2010

Compania a reușit de asemenea sp plătească toți creditorii în procedura de insolvență și astfel, în 22.04.2010, să iasă de sub incidența legii insolvenței. Ca parte a planului de dezvoltare inițiat în 2010, Romcab a trecut în revistă toate oportunitățile de investiție disponibile și a reușit să beneficieze de schemele de co-finanțare oferite de fondurile europene.

2012

Anul 2012 – ne-am extins echipa prin cooptarea unor specialiști de renume în industria cablurilor, care au activat ca verigă necesară și importantă de expertiză și tehnologie pentru fabrici, aport de know-how nu doar pentru a construi fabrici, dar și pentru a le conduce în mod profitabil și la standarde de profesionalism înalte, catalizator în procesul amplu de dezvoltare a fabricii.

2013

Anul 2013 a pus baze solide pentru reducerea semnificativă a costurilor cu producția și cu materia primă:
- Proiectul „Măsuri de eficientizare a consumului energetic pentru unitatea de producție Tîrgu-Mureș a S.C. ROMCAB S.A.” a fost demarat. Obiectivul principal consta în creșterea capacităților de productie, obținerea unei reduceri în consumul final de energie electrică și gaze și va fi realizat prin înlocuirea tuturor utilajelor vechi cu altele noi, moderne. Valoarea totală a proiectului este de 37 mil. EUR (17 mil. EUR Ajutor de Stat nerambursabil cu o intensitate de 60% din valoarea cheltuielor neeligibile și 20 mil. EUR contribuție proprie a companiei). În mod concret, următoarele echipamente vor fi achiziționate: 13 mașini pentru secția trefilare, 50 mașini pentru secția izolare și cablare conductori, 20 mașini pentru secția de injectare, 16 mașini pentru deservire utilități.


Act constitutiv

  • Descarcă Actul Constitutiv - Actualizat 13.02.2017