Istoricul Companiei

Evenimente

1951
1961
1969
1985
1990
1999
2000
2004
2007
2008
2009
2010
2012
2013
2014
2017
2022

Fabricaţia conductorilor electrici izolaţi a început în Tîrgu-Mureş în anii 1950, în cadrul atelierelor industriei locale. După înregistrarea unei dezvoltări dinamice, această activitate a fost trecută în industria republicană prin înfiinţarea Fabricii de Conductori Tîrgu-Mureş (FCTM), în anul 1960, având sediul pe actualul amplasament al S.C.ROMCAB S.A.

În perioada 1961-1969 fabrica a fost profilată pe cabluri şi conductori izolaţi în mase plastice, fiind dezvoltată şi dotată corespunzător pentru asigurarea necesarului intern, in special pentru fabricaţia cablajelor electrice pentru autocamioane şi tractoare asimilate în fabricaţie la fabricile din Braşov.

În anul 1969 fabrica a fost unificată cu Întreprinderea Electromureş şi cu Fabrica de Maşini de Calcul în curs de construire şi de punere în funcţiune. Electromureş a devenit singurul furnizor de conductori şi cordoane izolate în PVC pentru întreaga industrie constructoare de maşini şi pentru energetică, precum şi de cablaje electrice pentru toate tipurile de autovehicule fabricate în ţară.

În perioada 1969 – 1985 secţiile conductori şi cablaje din Electromureş produceau şi pentru export, aproximativ 20-30% din volumul total de producţie livrându-se la parteneri recunoscuţi pe piaţa europeană, americană şi în Orient, ca de exemplu: KROMBERG SCHUBERT Germania, SAELCO Germania, KWO Germania, UNITRA Polonia, REMEE SUA, FOREIGN TRADING Anglia, ZERO WATT Italia şi alţii.

Anul 1990 a însemnat un punct de flexiune în activitatea Electromureş, care a încercat să se adapteze noilor condiţii ale pieţei. Cele 3 platforme care o compuneau – platforma Maşini Calcul, platforma Conductori-Cablaje şi platforma Electrocalorice au mers o perioadă împreună, dar, din cauza pierderii pieţei din ţările membre CAER, o parte din ele (secţia Maşini Calcul în special) şi-au pierdut întreaga piaţă, născând tensiuni şi conducând la separarea în 1995 a componentelor Electromureş în: ROMCAB cu obiect de activitate fabricaţia de conductori şi cablaje; ELECTROMUREŞ cu obiect de activitate fabricaţia de produse electrocasnice; SUMEL cu obiect de activitate fabricaţia de bunuri de consum electrice, audio, scule şi construcţii de maşini speciale.

În anul 1999 PANEURO COMPANY S.R.L. achiziţionează de la F.P.S. pachetul majoritar de acţiuni şi începe un amplu proces de restructurare a fabricii, pune bazele unui management modern ce revigorează producţia şi îşi fixează, printre alte obiective, recâştigarea poziţiilor pe piaţa internă şi externă.

În perioada 2000-2006 sunt realizate importante investiţii în valoare de 13,5 miliarde lei. Are loc relansarea fabricii, ceea ce determinã şi creşterea cotei de piaţã. Are loc implementarea sistemului ORACLE Applications, atât la nivel de producție cât și pe partea de gestiune financiară. Apare o nouă gamă de produse, cordoane prelungitoare şi derulatoare şi se efectuează investiţii pentru satisfacerea cerinţelor segmentului auto. Se implementează cu succes Sistemul de Management al Calităţii conform ISO TS 16949:2002 şi ISO 9001:2000.

În 2004 compania este forțată să preia plata unor datorii în numele altor companii din Grupul de firme Paneuro și intră astfel în reorganizare judiciară. Aceasta însă nu o împiedică să își păstreze și consolideze punctele forte, cu pregătire atentă pentru accesarea de noi oportunități.

În 2007 se încheie cele mai importante contracte în industria auto, atât pe gama conductorilor auto cât şi pe gama cablajelor auto. Creşte volumul vânzărilor la export la 40% din totalul cifrei de afaceri. Cifra de afaceri ajunge la 21,48 mil USD.

În anul 2008 Romcab şi-a păstrat evoluţia ascendentă care a caracterizat-o în cei 3 ani anteriori, ajungând la o cifră de afaceri record de 23,04 milioane USD şi la un număr mediu de 302 angajaţi.

Criza financiară și economică intensă care a început în 2008 a continuat apoi în 2009 și 2010, afectând în mod semnificativ practic fiecare domeniu industrial. În fața reducerii activității, Romcab a implementat în 2009 un plan de dezvoltare ambițios care i-a permis, în ciuda scăderii drastice a vânzărilor, să realizeze, la finalul primului semestru din 2010, un venit net de 287.000 lei, precum și să aducă cheltuielile la un nivel foarte scăzut.

Compania a reușit de asemenea sp plătească toți creditorii în procedura de insolvență și astfel, în 22.04.2010, să iasă de sub incidența legii insolvenței. Ca parte a planului de dezvoltare inițiat în 2010, Romcab a trecut în revistă toate oportunitățile de investiție disponibile și a reușit să beneficieze de schemele de co-finanțare oferite de fondurile europene.

Anul 2012 ne-am extins echipa prin cooptarea unor specialiști de renume în industria cablurilor, care au activat ca verigă necesară și importantă de expertiză și tehnologie pentru fabrici, aport de know-how nu doar pentru a construi fabrici, dar și pentru a le conduce în mod profitabil și la standarde de profesionalism înalte, catalizator în procesul amplu de dezvoltare a fabricii.

Anul 2013 a pus baze solide pentru reducerea semnificativă a costurilor cu producția și cu materia primă: - Proiectul „Măsuri de eficientizare a consumului energetic pentru unitatea de producție Tîrgu-Mureș a S.C. ROMCAB S.A.” a fost demarat. Obiectivul principal consta în creșterea capacităților de productie, obținerea unei reduceri în consumul final de energie electrică și gaze și va fi realizat prin înlocuirea tuturor utilajelor vechi cu altele noi, moderne. Valoarea totală a proiectului este de 37 mil. EUR (17 mil. EUR Ajutor de Stat nerambursabil cu o intensitate de 60% din valoarea cheltuielor neeligibile și 20 mil. EUR contribuție proprie a companiei). În mod concret, următoarele echipamente vor fi achiziționate: 13 mașini pentru secția trefilare, 50 mașini pentru secția izolare și cablare conductori, 20 mașini pentru secția de injectare, 16 mașini pentru deservire utilități.

Investiție de 14 milioane de euro pentru creșterea capacității de producție cu 1200t pentru CU și 500t pentru AL. Se obțin certificări specifice de la TUV Rheinland pentru cordoane de extensie, diferite modele.

Implementarea și certificarea ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 Romcab obține, pentru toate cablurile aflate în producție, clasificări privind reacția și rezistența la foc, conform noilor standarde privind siguranța produselor pentru construcții, intrate în vigoare.

Investiție de 14 milioane de euro pentru extinderea capacității de producție la 7000t CU și 3000t AL. Echipamente în producție pentru creșterea și diversificarea producției cu utilaje moderne, echipamente cu aparatură modernă de control în liniile de producție și laboratoare, echipamente pentru asimilarea în producție a tobelor folosite pentru livrarea cablurilor etc. Investiție de 3 milioane de euro în modernizarea utilajelor în ambele fabrici, extinderea capacității de producție cu 1500 t/lună.